Úvod > Rostliny > Plody rostlin – jedovatost, chuť, …
Následující seznam podává informace o plodech jednotlivých rostlin (jedovatost, chuť, barvivo, …).
V žádném případě však nenabádá k ochutnávce. Naopak, má upozornit
na plody nebezpečné
(leč třeba chutné). Některé informace jsou založeny na autorově zkušenosti a nemusí být objektivní!
Pokud se na základě informací z této stránky rozhodnete nějaký plod ochutnat, budete tak činit
na vlastní nebezpečí. Rozhodně to však nedoporučuji.
Plody jsou jedlé. K velikosti plodu obsahují poměrně velkou pecku. Dužnina je sladká, méně šťavnatá.
Chuť plodů hořká – nepříjemná. Bobule jsou pro člověka nejspíše slabě jedovaté. Ani ptakům příliš nechutnají. Z Preslova bylináře l. p. 1820: „Jméno swé má, že bobule spodkem pročišťují.“ Kalina.
Chuť malvic neutrální – „rostlinná“. Nejsou jedovaté.
Chuť nepříliš lákavá – trpká. Plody (bobule) jsou pro člověka mírně jedovaté.
Bobule mají široké využití (marmelády, sirupy, barviva, …). Mají léčivé účinky. Čerstvé (neusušené či tepelně nezpracované) jsou však mírně jedovaté. Chuť zralých plodů je poměrně příjemná – nasládlá.
Bobule jsou jedovaté. Jejich chuť je sladká – pozor, o to více svádí ke konzumaci.
Plodem jsou malvice. Chutnají jako málo sladké a velmi lehce natrpklé jablko. Chuť je poměrně příjemná. Jsou jedlé.
Občas bývá vysazována jako živý plot či jako okrasný keř. Plody jsou červené nebo oranžové. O jejich jedovatosti lze spekulovat. K otravě může dojít nejspíše u malých dětí při požití většího množství plodů. Chutnají jako moučné nesladké jablko. Chuť není nepříjemná. Plodem je malvice.
Nezralé plody („jeřabiny“) jsou velmi kyselé, v pozadí je cítit hořká chuť. Zralé bobule jsou trpké a hořké. Plody dozrávají začátkem září.
Používají se třeba na výrobu marmelád. Čerstvé bobule jsou však mírně jedovaté.
Dle mého názoru jedovatá velmi mírně (alespoň co se bobulí týká). Některá literatura však uvádí, že se jedná o jedovatý druh. Plody tedy raději nekonzumujte. Chuť bobulí je velmi kyselá, nikoli však nepříjemná. Šťáva z bobule tak představuje poměrně příjemné osvěžení.
Bobule (i ostatní části rostliny?) jsou mírně jedovaté. Zdravotní potíže u dospělého člověka hrozí až při užití většího počtu plodů (5 a více). Bobule chutná kyselo-hořce (trpce). Ze začátku má poměrně příjemnou citronovou chuť, která po chvilce přejde v chuť trpkou a v ústech nějakou dobu vydrží.
Bobule jsou slabě jedovaté; pro ptáky, kteří je rádi zobou, však neškodné. Jejich chuť je víceméně neutrální – „rostlinná“.
Jedovatý. Celá rostlina je jedovatá až na tzv. míšek (epimatium) – červený dužnatý obal semena. Někteří lidé si z míšků dělají kompoty. Konzistence dužiny míšku je slizovitá; chuť je velmi sladká. Pokud se rozhodnete míšek ochutnat, dejte pozor, abyste nepozřeli i jedovaté semeno, které je míškem obaleno.