∇ nabla – články

« Úvodní strana Archiv

David Grudl – rozhovor 25. 8. 2011 Čt 18.59

Spisovatel programů, autor Nette Frameworku.
weby: DAVID GRUDL.com, Nette Framework, Školení PHP, …

1. Dobrý den, Davide, jak se vyvíjí Vaše pětiletka (http://www.pestujemeweb.cz/…ozhovor.html, otázka číslo 8).
Není to žádná sláva, žen-programátorek je minimum a zlepšení může zajistit jedině EU, prosadí-li násilím rozumné kvóty. Situace je dokonce tak vážná, že my, co školíme IT, jsme vděční, když u některého z posluchačů spatříme ženský rys tváře!
2. Už je to poměrně dávno, co jsem od Vás někde zachytil, že byste se nechal zaměstnat. Zřejmě to bylo myšleno ironicky, ale zeptám se. Dokázal byste si představit, že byste byl zaměstnancem; případně uvažoval jste poslední dobou o tom?
Kupodivu to železnicky myšleno nebylo, skutečně mě zajímalo, jestli si dovedu uplést bič v podobě pracovní doby a jestli to třeba nezlepší mou pracovní minerálku. Jenže žádnou zajímavou pracovní nabídku jsem nedostal, dokonce ani jakoukoliv jinou, a nápad státi se vykořisťovaným zase pominul. A jsem tomu rád.
3. Když čtu na Twitteru Vaše „tvíty“, tak co příspěvek, to ve většině případů perla. Máte na ně nějaký generátor nebo Vám na rameni stále sedí Múza? Rozumějte, jak moc Vám dá práce je vymýšlet, a ještě v takovém množství?
Člověk než aby se pustil do práci, to raději vymýšlí kraviny a následně je zkracuje do 140znakových kravinek, tedy nic chvályhodného. Věřte mi.
4. Na Facebooku jsem se zapojil do diskuse, kde Marek Prokop v podstatě tvrdil, že psaní rukou (tužkou) je zastaralé a že by se spíš děti měly učit psát na klávesnici. Vy si dokážete (jako programátor) představit život bez tužky?
Vždycky se těším na názory Marka Prokopa, protože k věcem zaujímá neobvyklý provokativní postoj a ještě má tu drzost, že mívá pravdu. Mimochodem, ukázkový link bait. Život bez tužky si představit neumím. Přesněji řečeno, sám tužku nemám, nosím sebou výhradně pozlacený Parker, to kdybych někde vytahoval péro, aby bylo vidět, že jsem solventní #truestory. Dnes se jedná o velmi oceňovaný povahový rys, útlé slečny přitahuje již od útlého věku. A když to dáte dohromady ještě se smyslem pro humor, jste neodolatelným. Tedy přesně do chvíle, než se proflákne, že jste programátor.
Zpět k psaní. Popravdě moc nerozumím, proč si nosí studenti notebooky na přednášky. Pomiňme, že se chtějí blýsknout MacBookem, neřešme ani to, že mít po ruce internet není na nudné přednášce zrovna utužovačem pozornosti, narážím čistě na to, že jakmile budu chtít nakreslit vzoreček, rovnici nebo spolužačku, jsem bez tužky ztracen. Tohle mi zatím žádné zařízení nenahradí.
5. Zajímá mě Váš názor na StartupYard (http://startupyard.cz/). Jsem jediný, kdo si myslí, že je to jen divadélko pro pobavení dvou chlapců, kteří se nudí?
Startup je hype dnešní doby. Nikdy se mi moc nepozdávaly záměry, které lze shrnout do tří kroků: 1) přijít s nápadem 2) hledat investory 3) realizovat ho. Mám za to, že pořadí kroků 2) a 3) může být ve většině případů opačné a pak by i mělo opačné být. Jinak nápady umírají na tom, že se nenajde investor. Když se najde, získá ve startupu zbytečně velký podíl, protože s ním startupáři vyjednávají z té nejméně výhodné pozice. A hlavně: dostupnost peněz škodí tvůrčímu nadšení.
Aktivity podporující startupy, ať už zmíněný StartupYard, IPO48 nebo WebExpo Startup Meetup, celou věc ještě více zamíchávají a můžu jen se zvědavostí sledovat, jestli z toho nějaký funkční projekt vzejde. Netuším. Byť vidím důležitý vedlejší přínos v nabuzení lidí začít něco dělat.
Ale jak říkal MUDr. Bém, když podepisoval zakázku OpenCard za 888 milionů: „I kdyby to nakonec třeba jen pobavilo dva nudící se chlapce, stálo by to za to.“
6. Soudě nejen podle „sledovačů“ na Twitteru jste pro mnohé lidi vzorem. Kdo je vzor pro Vás, pokud tedy někdo?
Musím pogratulovat k velmi chytrým otázkám, a oceňuji, že jste se na rozhovor se slavnou osobností skutečně velmi dobře připravil.
Ale dost vážných slov. Patrně máte na mysli, že jsem vzorem v pojídání extrémně pálivého chilli. Ve skutečnosti je to jen legenda. Mnohdy se stane, že si jídlo vůbec nepřiostřím.
Mé vzory? Napadají mě různá jména, tedy jestli slovo „vzor“ chápu dobře. Totiž, lze obdivovat například multitalent Petra Pixyho Staníčka, který umí hrát na všechny hudební nástroje, skvěle píše, výborně vaří a k tomu ještě naučil celou generaci webařů kaskádové styly, jenže talenty si nikde neobstarám. Na druhou stranu, když jsem v roce 2003 narazil na jeho blog, chtěl jsem taky umět CSS jako on a taky mít čtený blog jako on, o což jsem se pokusil. Dalších jmen, která mi někdy ukázala cestu, je celá řada, jen si říkám, zda je vhodné čtenáře jimi unudit.
7. Vzkážete něco lidu?
Lidé na celém světě, skončete prosím už s tím nesmyslným vražděním. Kdo vraždí, ten i krade. A od krádeže už je jenom krůček ke lži!
8. Děkuji za rozhovor a přeji, ať se daří.
Nápodobně a děkuji za optání. (Och, to je originální!)
9. A prémiová… Už s Vámi udělal někdo rozhovor, kde by nepadla ani jedna otázka o Nette? :-)
Ano, dokonce to byla Česká televize. Rozhovor se točil kolem výstavby protihlukové stěny u našeho baráku, sestříhali z toho 5sekundový záběr, který vešel do dějin brněnské televizní žurnalistiky pod názvem „debil na obrazovce“.
FB
Twitter
TOPlist